“Kako mi je kripto spremenilo življenje”. 3 zgodbe – in 3 lekcije

To besedilo ne govori o kriptovaluti ali verigi blokov. Gre za ljudi. Ljudje, ki so nekoč začeli delati s kriptovalutami – in kaj se jih je na koncu naučilo. V tem članku boste našli dobičke in izgube, zmagoslavje in obup. Videli boste, kako se ljudje z znatnimi izkušnjami v kriptovalutah učijo iz svojih napak – in vse prosite, naj jih nikoli ne ponovijo. Kako stoično gredo skozi svoje neuspehe in so ne glede na vse optimistični. Pot vsakogar je edinstvena – vendar se moramo vedno spomniti nekaterih osnovnih stvari.

“Oh, Didi, to je noro” 

Kripto nomad, ki je pred tekom leta 2017 vse prodal za Bitcoin – in začel živeti “decentralno življenje” s svojo ženo in tremi otroki

Rojstnodnevna zabava. Vir: Didijev Twitter

Ima tetovažo z logotipom Bitcoin na levi roki in se imenuje “patriarh družine Bitcoin”. Spoznajte Didi Taihuttu-41-letnega družinskega moškega, ki bo skoraj pozabil, kaj je fiat denar.

Bitcoin mu je zaživel leta 2013. Takrat je Didi imel podjetje in najel mladeniča, ki mu je povedal o prvi kriptovaluti. Didi se je odločil, da bo izkopal Bitcoin, saj je bil to “evolucija k motenju sistemov” – medtem ko se je celo življenje boril s sistemi, kot pravi. Takrat se je zdelo, da je rudarstvo način pridobivanja milijonov. Didi je rekla da – in ni uspela. Leta 2014 se je Bitcoin zrušil in prodati je bilo treba računalnike v vrednosti 4000 evrov.

Zdaj pa si predstavljajte šok svoje žene, ko se je leta 2017 vrnil k njej s še močnejšim predlogom: »Draga, prodajmo vse za Bitcoin. Naša hiša in avto – vse «. To se je zgodilo potem, ko ga je januarja poklical Didin prijatelj, ki mu je predlagal, naj ponovno opozori na Bitcoin – ker se je “revolucija začela”.

Očitno Didijeva žena Romaine ni bila pripravljena na vse. Toda obstajal je ključni argument, ki jo je prepričal, da je temeljito spremenila življenje njihove družine – in to so bili otroci. Didi je trdila, da so jih razvajali z bogastvom in stabilnostjo, ki so jo imeli. Ko so konec leta 2016 obiskali svoje korenine v Indoneziji, so videli, da 90% lokalnega prebivalstva lovi ribe, goji riž in nima bančnih računov, zaradi česar so razmišljali o osnovah veriženja blokov in kriptovalut. In ko je Didin oče umrl za rakom, ki ga Didi ni mogel ozdraviti z vsem denarjem, ki ga je imel, je to pomagalo družini, da je ugotovilo, da denar zanj ni več pomemben. Pomembno je bilo biti samo drug z drugim.

Oglejte si to objavo na Instagramu

Govorimo o našem življenju in bitcoinih v pozni nočni oddaji Gert na belgijski televiziji. #cryptolife #thebitcoinfamily #celebrations #blockchain

Objava, ki jo je dal v skupno rabo Družina Bitcoin (@thebitcoinfamily) 1. maja 2019 ob 11:28 PDT

Na koncu je Romaine rekla da. Prodali so vse in odšli na Tajsko, kjer so se pridružili skupnosti potujočih družin. 3 ali 4 mesece v majhnem mestu v tej državi ni bilo problem za družino, ki skoraj ni gotovine – nekatera infrastruktura je sprejemala Bitcoin. Ko so se vrnili na Nizozemsko in kupili večino svojega bitcoina za 1000 do 2000 dolarjev, so cene začele naraščati in decembra dosegle 20000 dolarjev.

Ko je bil bik na vrhuncu, je Didi pomislila, da bi jo lahko unovčila – tako bi lahko imeli svoje življenje za vedno. Toda tudi ko so cene pokazale dramatičen padec, ta odločitev ni bila sprejeta – Didi in njegova družina preprosto niso želeli več uporabljati bančnih institucij. Želeli so živeti decentralno.

Medtem ko je bil bitcoin vse nižji, je Didi ostal miren in pozitiven. Njegova odločitev, da spremeni način življenja, je bila trdna. Za mnoge je izguba toliko denarja v enem trenutku tragedija. Toda Didijeve vrednote so drugačne. Pravi, da bi bilo laž reči, da za trenutek ni bil razočaran – a njegov Bitcoin je ostal pri njem, enako kot njegova družina in zdravje. Za to ga res skrbi.

Načrti proti navdušenju

Naslednja zgodba prikazuje, kako lahko zlomljen načrt (in sploh nima jasnega načrta) prispeva k vašemu osebnemu razvoju in karieri. To se zgodi, ko ste obsedeni s tem, kar počnete, ustvarite primerno okolje in se obkrožite s pravimi ljudmi. Na določeni točki vsega tega dosežete kritično maso majhnih dosežkov, ki vas pripeljejo do znatnega napredka na vašem področju. Ker je v kripto (tako na mnogih drugih področjih) navdušenje kralj.

Za Il je bilo trgovanje ena redkih stvari, ki bi ga lahko zbudile ob 5. uri zjutraj. Toda to ni trajalo dolgo – kmalu je ta mladenič spoznal, da je trgovanje s kriptovalutami postalo preveč dolgočasno. Želel je prispevati k kripto trgu in imeti večji vpliv na terenu kot samo zaslužek. Tako je začel gledati tehnologijo veriženja blokov v smislu programiranja.

Il. Vir: V smeri podatkovne znanosti

To je tisto, kar dela prava motivacija – Il je potreboval 3 dni, da je kodiral lastno verigo blokov, da se je pripravil na razgovor za službo! Kot pravi, je bil to naključen intervju samo zato, da bi pogledal delodajalce, a mu je popolnoma spremenil življenje – potem, ko se je vrnil domov, je sestavil učni načrt, začel brati literaturo itd. To podjetje ni zaposlilo Il, vendar z vsem, kar se je zgodilo kasneje, meni, da je to dober znak. Prav tako se je začel udeležiti konferenc o blockchainu – in to je bilo še eno mesto, kjer je spoznal “spontani” preboj.

Na konferencah ni iskal novih znanj – saj je bil takrat že precej seznanjen z vsem, kar so povedali z odra. Bolj so ga zanimali ljudje in njihovi projekti. In ena od ekip, ki jih je tam srečal, ga je tako navdihnila, da je bil celo pripravljen delati zastonj.

Tam se je Il naučil, kako narediti revizijo pametnih pogodb, začel uporabljati zanimive tehnološke rešitve, za katere prej sploh ni vedel ali slišal. In predstavljajte si, to je bila njegova prva služba! Vendar je imel po nekaj mesecih sodelovanja s temi fanti razlog, da odide. Zdaj, ko je delal v še dveh zagonih, se ozre nazaj in ceni vsako zmago in poraz, vsako spremembo in vsak nenaden obrat. Pripeljali so ga tja, kjer je zdaj – najljubše delo, tone znanja in življenje, v katerem uživa.

Kako izgubiti 60000 $ v kriptovaluti in je ne preklinjati

To bi lahko bila še ena zgodba o uspehu, vendar je ne. Ker ljudje niso preveč navajeni vsakomur pripovedovati o svojih napakah, jih tam ni preveč. To vrzel želimo zapolniti in vam predstaviti Helvisa – človeka, ki ve, kaj je izguba triletne plače v nekaj tednih.  

Helvis je eden tistih, ki je z veseljem pozabil pravilo »vlagaj samo tisto, kar si pripravljen izgubiti«, ko se je začelo leto 2017. Takrat je imel le 2000 dolarjev in račun na Twitterju, ki je glasno kričal o prihajajočem teku bikov. Helvis ni imel načrta, veliko posesti in znanja, vendar je bil nad naložbo zelo navdušen.

In to je storil. Helvis se niti ne spomni trenutka, ko je oblikoval svojo strategijo. Vse se je zgodilo bliskovito hitro: samo v dveh transakcijah v štirih mesecih se je njegovih 2000 dolarjev spremenilo v 60.000 dolarjev. Helvis je ves svoj denar vložil v Verge in Tron. Potem ko so 30 -krat zrasli v ceni, jih je prodal za Ether. Uspeh, ki ga je dosegel, se je zdel neverjeten – glede na to, da njegov skupni letni dohodek takrat ni presegal 24.000 USD. Ta dobiček je še bolj spodbudil njegovo žejo po trgovanju. Helvis je postal “bloden in pohlepen”. 

In takrat se je vse začelo: Helvis je vse svoje posesti spremenil v Bitcoin, sodeloval pri več ICO -jih in trgoval z maržami. Kot dobro vemo, je bilo leto 2018, ko je Bitcoin propadel, številni ICO pa so bili prevara. Kar zadeva trgovanje z maržo, se lahko šteje za eno najbolj tveganih stvari na kripto trgu. Toda Helvis je to storil – in to je bila resnična obsedenost zelo blizu iger na srečo. Verjetno ugibate, kaj se je zgodilo naprej. Kmalu je večina kovancev, ki jih je kupil, izginila. Izgubil je do 99% tistega, kar je imel.

Dve leti kasneje Helvis še vedno dela s tehnologijo veriženja blokov – tokrat kot programski inženir. Ko se ozre nazaj, se loči od svojih čustev in jasno vidi, kaj se je zgodilo:

  • Bil je preveč čustven. Pri trgovanju s kriptovalutami sta na prvem mestu razmišljanje in logika. Razvoj čustvene inteligence in odziv na stres sta ključnega pomena.
  • Imel je iluzijo nadzora nad trgom, v resnici pa je to preprosto nemogoče.
  • Zanemarjal je potrebo po učenju. Ko šele začnete, se je po branju vodnika za začetnike zlahka počutiti strokovnjak. Toda tudi to je iluzija.
  • Ignoriral je vsako priložnost za povečanje dobička, raje udobne storitve tistim, ki zaračunavajo manjše pristojbine (on bi moral vedeti za ChangeNOW – združujemo udobje in najboljše menjalne tečaje?).

Poskrbite.

Prepričani smo, da boste ob branju tega besedila sami naredili zaključke. Samo ena stvar – bodite previdni. In sledite svojim sanjam.

Zavrnitev odgovornosti: ta članek odraža samo avtorjevo mnenje in ni finančni nasvet. Ne prevzemamo odgovornosti za rezultate odločitve ali dejanja katerega koli trgovca ali vlagatelja.